Avis: Finnmarken
Journalist: Anniken Renslo Sandvik

Tar regnskogen inn på kontoret


I TIDEN: Ingunn Foslund i Statens vegvesen synes konseptet til Jørn Viumdal virker spennende. – Og det er jo veldig i tiden nå, sier hun.

VADSØ: Ingjerd Tjelle er den første i Vadsø med et såkalt biologisk kontor med simulert dagslys og planter fra bunnen av regnskogen. Nå vil hun frelse flere.

– Dette er jo som skapt for Finnmark og mørketiden. Vi bor nær naturen her, men likevel fjernt fra den, for akkurat som så mange andre, så bruker vi mange timer foran PC-en hver dag, sier Ingjerd Tjelle. Hun er nyfrelst ambassadør for konseptet biokontor, og nå har hun besøk av daglig leder Jørn Viumdal i firmaet Biooffice. Sammen ønsker de å bringe simulert dagslys og planter fra regnskogen inn på kontoret til finnmarkinger.

– Vi er skapt for å leve ute. Vi erdet eneste dyret i verden som har gått imot naturen, og nå sitter vi stille foran PC-en i effektivitetens navn, sier Viumdal. Og ettersom det vil bli vanskelig å snu den utviklingen, er det nødvendig å tenke motsatt, nemlig å bringe naturen dit folk er.

Mindre trøtte

Viumdal har mangeårig forskningsarbeid å støtte seg til. I mer enn 20 år har først Nasa og seinere Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås undersøkt, testet og dokumentert hvordan simulert dagslys og biologisk materiale påvirker et innemiljø, og konklusjonen deres er entydig

– Vi har sett at tretthet reduseres med 42 prosent. Tretthet er det første kroppen vår reagerer med når vi ikke trives. Etter klokka tolv begynner vi med kaffen, vi tar oss sammen, for vi er jo flinke, sier Viumdal. Men med simulert dagslys og grønne planter på kontoret skal man altså ikke bli så trøtt.

– Vi ser også at korttidsfraværet går ned, og folk får bedre søvn, bedre konsentrasjon, mer effektive, ja, de blir gladere mennesker, rett og slett, forteller Viumdal.


NATURLIG: Jørn Viumdal og Ingjerd Tjelle er store forkjempere for å trekke naturen inn på kontoret.
Begge foto: Anniken Renslo Sandvik

I tiden

Årsaken er egentlig enkel.

– For det første er vi skapt for dagslys, og ikke det kunstige lyset vi bruker i dag. Lyset vi bruker i biokontorene er det nærmeste vi kommer dagslys. For det andre, er det plantene, som først og fremst gir friskere luft, sier Viumdal.

Torsdag presenterte han og Ingjerd Tjelle konseptet til ulike bedrifter i Vadsø, deriblant Statens vegvesen og Ingunn Foslund. Umiddelbart synes hun det virker interessant.

– Det er jo veldig i tiden, dette her, tilbake til naturen og lavkarbo og steinaldermat, sier hun, og fortsetter:

– Men hvis det kan gi en god effekt, så hvorfor ikke? Det høres spennende ut, og man bør jo strekke seg langt for å bedre arbeidsmiljøet, sier hun.